maandag 30 januari 2017

ARUBA, 1 florin en 2 ½ florin 2016 : muntmeesterteken zonder ster (w/o star)

De heer M.T. Brouwer is na het vertrek als Algemeen directeur bij de KNM (muntmeesterteken koerszettende zeilen) eind 2015 opgevolgd door een waarnemer. De munten die na 1 december 2015 zijn geslagen dragen dan ook het muntmeesterteken van de heer K. Bruinsma. Om de tijdelijke periode te herkennen was het gebruikelijk dat aan het vorige teken een ster werd toegevoegd. Gedurende de tijd met een waarnemende Muntmeester werden alle munten voorzien van het “Waarnemend Muntmeesterteken” en dit gold zowel voor Nederlandse als buitenlandse[1] munten die te Utrecht zijn geslagen. De Koninklijke Nederlandse Munt heeft, vanwege de teruglopende vraag, onlangs besloten om voor Curaçao en Sint Maarten, alsmede Aruba geen BU-sets meer te produceren en daardoor is 2016 voor deze beide landen het laatste jaar geweest met voor elk een oplage van slechts 1.000 sets.





[1] Aruba, Curaçao en Sint Maarten en Luxemburg


1 en 2 ½ florin 2016 uit de BU-set met  muntmeesterteken met ster



De BU-set van Aruba, voorzien van munten met het teken “koerszettende zeilen met ster”, is achteraf heel bijzonder geworden. Nu is gebleken dat mogelijk op alle circulatiemunten met de waarden van 1-, en 2 ½ florin geen Waarnemend Muntmeesterteken werd aangebracht want het minuscule sterretje ontbreekt. Waarschijnlijk zijn dit de enige waarden die circuleren. Voor de verzamelaar wel aantrekkelijk om deze bijzondere munten(set) aan te schaffen.



Circulatiemunten van 1 en 2 ½ florin 2016 met muntmeesterteken zonder ster



dinsdag 24 januari 2017

Nederland, gouden dukaat 2017


Er komt dit jaar een eenmalige jubileumeditie op basis van het ontwerp uit 1817. Eindelijk een baanbrekende actie van de Koninklijke Nederlandse Munt en ik hoop dat er meer van deze soort zullen volgen.




Dit was een ontwerp