zondag 16 september 2012

GULDEN 1944 P NIEUWE VARIANT

Tijdens de periode 1940-45 zijn er in de USA munten geslagen voor veel verschillende landen en óók voor Nederland. Het was de bedoeling om de munten uit 1944 en 1945 direct na de bevrijding in omloop te brengen. De in de  U.S.A. geslagen munten voor Nederland zijn te onderscheiden aan het muntteken in de vorm van een eikel. Er zijn ook munten met een palmboom, doch deze waren bedoeld om in tropische gebieden in omloop te brengen. Hieronder ziet u de normale uitvoering van de munt (Sch 1055). Vervolgens is de keerzijde van de "doorloper" afgebeeld ( 1055A).


                                                                   normale gulden 1944 P


 
                       keerzijde van "doorloper"

                              NIEUW:    lage 'P'


         normale uitvoering



      "doorloper"

lage 'P'

De drie munthuizen die voor Nederland produceerde: Denver, Philadelphia en San Francisco; met de munttekens 'D', 'P' of 'S'. Vanwege de hoge zilverwaarde hebben deze munten kort gecirculeerd en hoofdzakelijk in het 1944 vrije zuid Nederland. Al snel werd besloten om deze munten niet verder in omloop te brengen.
De oplagen waren groot maar deze munten zijn over het algemeen schaars tot zeldzaam. Oplage 1944 P: ruim 105 miljoen).
Ook vanwege het grote aantal waren er verscheidene muntstempels nodig en men heeft deze stempels niet altijd hetzelfde gemaakt. Juist in Philadelphia blijkt dat er kleine verschillen waren door de letter 'P' soms anders te plaatsen. Zie mijn vorige publicaties.
In Muntkoerier 6 van 2012 wordt melding gemaakt van een nieuwe variatie van de gulden 1944 P.
De afbeeldingen zijn echter onscherp en nu ik bij Theo Peters deze variant kon kopen en Theo op de verschillen heb gewezen, kan ik u een betere foto tonen.  Overigens waren er twee type van deze munt bekend: Sch 1055 en Sch 1055A waarbij de tekst gedeeltelijk onder de hals doorloopt. Bij de doorloper blijkt verder dar er minder parels in de rand zijn en dat de onderzijde van het wapen dichter bij het jaartal is geplaatst. Het wapen heeft een dikkere rand.Tevens heeft de P een wat hogere positie t.o.v. het veel voorkomende exemplaar.
Nu is er dus en nieuwe variant: Sch 1055B

1 opmerking:

  1. Hoi. Ben blij met dit artikel, dacht dat mijn munt vals was door de ronde enkel en de lage P.
    Gr ceaa

    BeantwoordenVerwijderen