dinsdag 26 maart 2013

SURINAME 10 dollar 2013 met munttekens (uitleg)


Eerder heb ik u de uitgave van de zilveren tien dollarmunt met het jaartal 2013 laten zien.
Ten opzicht van het jaartal 2012 waren aan het getoonde exemplaar het logo van de European Central Mint toegevoegd en de letters “LS”, waarvan ik de betekenis niet wist. Inmiddels heb ik dit achterhaald:  Liberty Silver”. Desgevraagd blijkt European Central Mint voor “Liberty Silver Estonia” 1 troy ounce 10 SRD munten te produceren met het jaartal 2013. Deze munten worden uitsluitend verkocht vanuit Estland, welke aldaar door particulieren vrij van BTW kunnen worden verkregen. Op deze manier is het aantrekkelijk om in Estland voor minder geld deze Surinaamse munt aan te schaffen. Alle wettige betaalmiddelen zijn in Estland vrijgesteld van BTW. Bovendien is de opslag voor Surinaamse munten zeer gering en dat maakt deze tot een van de voordeligste investeringen. Daardoor kan men met een geringere uitgave meer in Surinaams zilver beleggen. In deze tijd waarin het vertrouwen in de waarde van geld en in banken aan het afnemen is, staat een nieuw segment beleggers op die de gemakkelijk verhandelbare munten aankopen. Kennelijk een fiscale reden om een beperkte oplage munten met “LS” te produceren. Hieronder nog eens de details van de munttekens op de 10 dollarmunt.

  Hieronder nog eens de 2013-munt met de details van de munttekens.
 
In Nederland is het zo dat munten, en tevens wettig betaalmiddel in een land, (kunnen) vallen onder de “BTW margeregeling”. Een motief om beleggingsmunten de status van wettig betaalmiddel mee te geven, ook al ligt de waarde op de munt ver van die van het materiaal. De margeregeling houdt in dat bij de levering van zilveren of gouden munten slechts omzetbelasting verschuldigd is over de winstmarge van de verkoper in plaats van over de volledige verkoopwaarde. Ook in Nederland kunnen particulieren deze munten, vanwege de kleine marge, heel voordelig aankopen en zijn ze uitstekend geschikt voor het doen van een beleggingsinvestering. Net als bij de gouden munten bestaat er nog een voordeel ten opzichte van de goud- en zilverbaren: Munten zijn voor mij een stuk interessanter als numismatisch object. Overigens zie ik dat op mijn factuur van de beide munten alleen 21% BTW over de verzendkosten in rekening is gebracht. Een voorwaarde voor toepassing van de margeregeling is dat er geen omzetbelasting op de factuur mag worden vermeld. Ik zie daarom het in rekening gebrachte bedrag aan omzetbelasting over de munt dus niet vermeld.

De voor Suriname geslagen 10 dollarmunt 2013, zonder munttekens, wordt op dit moment via verschillende edelmetaalhandelaren in heel Europa aangeboden. Deze munt is een identieke opvolger van die uit 2012 en dit is dus de tweede uit een serie van de zilveren bullionmunt voor de Republiek Suriname. Vanwege een vergissing heb ik de derde munt, de variant 2013 met de munttekens, in Nederland kunnen kopen. Na het lezen van mijn tekst ter zake is de ECM er achter gekomen dat de uitgifte niet volgens plan verliep. Voor de numismaat wel een genot om de beide 2013-munten in de verzameling op te nemen. Bij de munthandelaar heb ik deze munt nog niet gezien en dat heeft met de geringe marge te maken, vermoed ik. Om een exemplaar te bemachtigen heb ik al eerder een internetadres genoemd en met zoeken op “Liberty Silver Estonia” komt u wellicht verder om de “LS”-variant ook in uw verzameling te onder te brengen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten