dinsdag 23 augustus 2016

Jheronimus Bosch munten 2016 van 5- en 10 euro

2016 is Jheronimus Bosch-jaar. In het hele land wordt aandacht besteed aan de 500 jaar geleden in ’s-Hertogenbosch overleden middeleeuwse schilder van de Nederlanden. Jheronimus Bosch, postuum ook bekend als Jeroen en Hiëronymus Bosch, ging de historie in als ‘den duvelmakere’ (de schepper van duivels) en is vooral van betekenis als vernieuwer van de bestaande beeldtraditie. Zijn werk wordt gekenmerkt door de grote hoeveelheid symboliek, fantasie en raadsels.

Het Jheronimus Bosch Vijfje 2016 wordt een spectaculair eerbetoon aan de schilder. De munt is ontworpen door Danielle van Vree. Zij verwerkte vele details uit de werken ‘Laatste Oordeel’, ‘Tuin Der Lusten’, ‘Goochelaar’ en ‘Hooiwagen’ in de munt. Het portret van Koning Willem-Alexander staat in spiegelbeeld afgebeeld. De herdenkingsmunt wordt in alle kwaliteiten geslagen met het Waarnemend Muntmeesterteken.

Bijzonder in het assortiment is de Zilveren Jheronimus Bosch Kleurset 2016: de set bevat vier gekleurde én uniek genummerde munten. Het is voor het eerst dat nummering wordt toegepast op een officiële Nederlandse herdenkingsmunt! 


Het portret van Koning Willem-Alexander staat in spiegelbeeld afgebeeld. Het linkeroog van de koning valt samen met het oog op de keerzijde, waardoor de twee werelden met elkaar verbonden worden.
Oplage van de zilveren munt: 10.000
Oplage van de gouden munt: 1.250


• Elementen uit vier meesterwerken van Jheronimus Bosch op een Zilveren Proof munt van maar liefst 33 mm. Verzilverd 29 mm en goud 22,5 mm

• Tweede officiële herdenkingsmunt van 2016 met Waarnemend Muntmeesterteken 

 
Zilveren proof:
Gekleurd (4 verschillende) en (NIEUW VOOR NEDERLAND) genummerd; 500 sets met vier verschillende uitvoeringen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten